Jihlavský Klásek je rájem pro bezlepkáře, denně tu koupí čerstvé pečivo a zákusky

16.11.2019
/KOMERČNÍ SDĚLENÍ/ Začalo to jednoduše. Rodina Vrubelových se v roce 2017 rozhodla, že si v centru Jihlavy otevře klasickou prodejnu se sortimentem zaměřeným na zdravou výživu. Vedla je k tomu touha nabízet lidem chuťově i složením poctivé a zdravé farmářské výrobky, ale také jejich celkový pohled na život, víra v dobro i víra křesťanská. Přání zákazníků na sebe nenechala dlouho čekat a dnes má Klásek v Benešově ulici vůbec nejbohatší sortiment čerstvého pečiva bez lepku na Vysočině.

Zákazníci si na novou prodejnu v dobře situované části města brzy zvykli a za kliku berou od samého rána. Pan Vrubel, kterého často s vlídným úsměvem najdete přímo za pultem, si však záhy všiml jedné věci: „Snad každý druhý zákazník se ptal na čerstvé bezlepkové pečivo. Na chleby, rohlíky, housky, koláče. Zkrátka na pečivo, které i když je bez lepku, dobře nahradí to s lepkem, a navíc vydrží chvíli čerstvé.“

A právě rozhovory se zákazníky v prodejně ho přivedly k tomu, že se začal pídit po pekárně, která se výrobou poctivého bezlepkového pečiva zabývá. Jak sám popisuje, sehnat ji, to nebylo vůbec jednoduché: „Když jsem si dělal průzkum, zjistil jsem, že špičkou mezi pekárnami bezlepkového pečiva je Kocmanovo pekařství z Břeclavi. Nejprve jsme se na spolupráci nedohodli, to kvůli vzdálenosti a také nejistým odběrům. Zkrátka by se nevyplatilo pro pečivo jezdit, ani ho sem dovážet,“ upřesňuje pan Vrubel.

Lepší zítřky na sebe však nenechaly dlouho čekat a pan Vrubel to nevzdal. Po čase se na zavážení bezlepkového pečiva do Jihlavy přece jen s pekařstvím Kocman dohodli.

„Ze začátku to fungovalo tak, že jsme se každý den časně ráno sešli na dálnici, předali si zboží, a my mohli konečně zákazníkům nabídnout skutečně čerstvé pečivo bez lepku. Ta jejich radost, to vás tak nabije,“ těší se z ohlasu svých zákazníků.

Že se dá v Jihlavě sehnat čerstvé bezlepkové pečivo, které je svojí kvalitou a složením úplně někde jinde než pečivo zhotovené doma, se mezi držiteli bezlepkové diety brzy rozneslo. Nenakupují tu jenom místní, zákazníky mají i z ostatních regionů. Mají třeba pravidelného zákazníka z Českých Budějovic, který vždy, když sem jede na služební cestu, bezlepkové pečivo si dopředu objednává a veze domů.

Nabídka prodejny Klásek totiž v tomto směru nemá konkurenci a majitele moc těší, že mělo jeho rozhodnutí opravdu smysl.

„Lidé si zvykli okamžitě. Prakticky hned jsme zavedli i takový poměrně jednoduchý objednávkový systém. Zákazníci si mohou dopředu na kterýkoli den v týdnu i měsíci zavolat a zamluvit si pečivo, na které mají chuť. Musím říci, že to se uchytilo skvěle a nám se i díky tomu trochu snížily ztráty. Přece jen hlavně ze začátku jsme ještě neuměli odhadnout, kolik toho na pult brát.“

Neznamená to však, že pokud nemáte objednáno, tak nenakoupíte. V prodejně je vždy plný pult pečiva, a když na jaře roku 2019 přidali ještě vedlejší prostory s nabídkou žitného chleba a holandských sýrů, své místo tu dostal i chlazený pult s čerstvými bezlepkovými zákusky.

Pokud musíte držet bezlepkovou dietu, anebo prostě jen rádi občas nahradíte běžné pečivo tím bez lepku, neměli byste prodejnu Klásek nechat bez povšimnutí. My jsme za manželi Vrubelovými určitě nebyli naposledy a v příštím díle se můžete těšit na povídání o Kocmanově pekárně, o tom, jak to dělají, a více si přiblížíme i další sortiment prodejny Klásek.

  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.
  • Nejoblíbenější podniky