Řekly ne práci v kanceláři. Dvě kamarádky si raději otevřely podnik, kde vaří zdravě



V Divoké rýži si pochutnáte na zdravé stravě. Můžete zajít na snídani, oběd i svačinu. FOTO:



  Jihlava
  18.01.2016

Dvě třicátnice, kamarádky od dětství, se rozhodly že si společně otevřou bistro. To vzniklo v Divadelní ulici a každý si tam může zajít na snídani, oběd i svačinu. Díky rostoucímu zájmu o zdravou stravu, mají s bistrem i spoustu dalších plánů do budoucna.

„My se známe už od dětství, dvacet pět let,“ představují se dvě kamarádky, třicetiletá Tereza a stejně stará Radmila. Původním povoláním fyzioterapeutka a úřednice vždycky věděly, že budou jednou na něčem pracovat spolu. „Obě rády vaříme a pak jsme přišly na to, že zdravá strava nám dělá moc dobře, “ říká Radka a dodává, jak nápad s bistrem vznikl.

Nešlo o dlouhodobé plánování nebo životní krok promýšlený měsíce. „Riskantní to samozřejmě bylo, cítily jsme ale, že děláme správnou věc,“ vzpomínají čerstvé třicátnice na své podnikatelské začátky. 

Nápad opustit stávající zaměstnání a začít s nejistým projektem ležel holkám v hlavě delší dobu, definitivně však rozhodl prostor. Jakmile se holkám dostal do hledáčku malý krámek po grafickém studiu na Divadelní ulici, dlouho neváhaly. „Ten prostor byl určitě rozhodující, to místo,“ upřímně popisuje Radka. „Jakmile jsme vešly na tu zahrádku, bylo jasno,“ prozrazuje největší taháky malého bistra. 

Celková rekonstrukce a potřebné přípravy pak zabraly asi tři měsíce. Dvojice kuchařek začala uvažovat o konceptu. Po původní spolupráci s architektkou ohledně prostoru nakonec zvolily vlastní cestu a díky kamarádům a svépomocí daly dohromady interiér. 

O volbě kuchyně bylo rozhodnuto dopředu. „Nemusely jsme to řešit, to byla samozřejmost,“ vysvětluje Radka zaměření jídelníčku, zatímco se Tereza po telefonu domlouvá s dodavateli. Hlavní je, aby připravované jídlo bylo zdravé a chutné. Každé obědové menu skládají tak, aby dalo člověku vše potřebné a nešlo jen o dávku rychlých cukrů a tuků.

Jedna je polívková, druhá raději peče
Zajít do Divoké rýže je však možné nejen na oběd, ale také na snídani. Otevírají na sedmou. Holky bývají každý všední den na nohou od rána a jídlo připravují společně, i když preference jsou znát. 

„Radka častěji peče a Terka je polívková,“ rozdělují si kuchařky role, ostatní nabídku připravují ruku v ruce. Původně plánovaný večerní provoz byl však příliš náročný, proto se v tuto chvíli bistro zaměřuje na snídaně, obědy či svačiny a také zdravější deserty. 

Do budoucna mají s Divokou rýží spoustu plánů. A nejen těch rýžových, jak by vlastně mohl název na první pohled mást. Jak vlastně vznikl? Dva dny jsme jenom střílely názvy,“ přiznává Radka. „A potom Terka vzala kuchařku a jely jsme podle rejstříku,“ dodala. 

Přívlastek „divoká“ už pak byl vzhledem k jejich duševnímu postoji k životu jasnou volbou. Spolu s rostoucím zájmem o zdravé stravování, jsou v bistru stále častěji vyjedeny dřív, než skončí otevírací doba. 

„Plánů máme strašně moc, chystáme freshe, víc čerstvých věcí, nebo třeba stálou nabídku mimo obědové menu,“ láká Tereza na brzké rozšíření sortimentu. Nebrání se ani kulturnímu využití podniku. Plánují i výstavy, autorská čtení, koncerty. „A co teprve až se s létem otevře zahrádka!“ dodala Tereza s nadšením. 


Autor: Lenka Jirků

  • Líbil se vám článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů...