Kdysi tam bývala krejčovská dílna, teď tam servírují speciality. I na špejli

V rohovém domě v Bezručově ulici naproti DKO byla kdysi krejčovská dílna, poté se tam degustovalo víno. Teď tam je Bistro na špejli. FOTO: Bistro na Špejli

04.12.2017
/MAGAZÍN JIHLAVA CITY/ V rohovém domě v Bezručově ulici naproti DKO byla kdysi krejčovská dílna, poté se tam degustovalo víno. Nedávno tam ale vzniklo nové místo, kam lze v Jihlavě zajít na něco dobrého a také zdravého. Bistro na špejli oživilo prostor legendární kavárny Da Salotto a vinárny Vinové.

Chuťové buňky potěší – jak si s úsměvem na tváři říkají – „bohyně kuchyně“. Podle provozní Bistra na Špejli Simony Šmarda Ryšavé, zde lidé mohou objevovat veganskou i vegetariánskou kuchyni. Jak už název napovídá, koncept je však svým způsbem originální.

Bistro na špejli. Proč ten název?

Každý den připravujeme řadu nových chutí a ty si nejlépe vychutnáte v porcích na špejli. Jak se v naší kuchyni říká, „vše, co je na špejli, je prostě boží“.

Proč bistro zdravě?

I doma vaříme z kvalitních potravin, a proto jsme chtěli tato jídla ze zdravých a přírodních surovin nabídnout všem. Chceme ukázat, že se lidé nemusí bát slova vegetarián ani vegan a jak mohou být z rostlinné stravy mile překvapeni.

Když k vám přijdu na snídani či oběd, z čeho můžu vybírat?

Naše nabídka čítá vždy něco veganského, netradičního a hlavně chutného. Používáme kvalitní suroviny, které vybíráme od lokálních dodavatelů. Pečeme si vlastní sladké dobroty a vymýšlíme nové receptury pro slané sendviče. K obědu si můžete dát polévku a v zimním období si u nás lidé pochutnají na teplém salátu. Zohledňujeme roční období, a proto naše kulinářské čarování jde ruku v ruce s plody dané doby.

Je tedy podnik i ohleduplný k přírodě?

Samozřejmostí je důraz na životní prostředí. Důsledně třídíme odpady a zároveň se snažíme je nevytvářet. Suroviny kupujeme převážně bez obalu a tuto myšlenku předáváme dál ve formě vratných skleněných obalů a biologicky rozložitelných krabiček a kelímků.


Autor: Michal Kolařík

Novinář, copywriter, reklamní a hudební textař. Projektový manažer a šéfredaktor zpravodajského portálu City.cz. Projekt, tehdy ještě pod názvem Jihlava City, získal 3. místo v soutěži Rozjezdy roku 2015 v Kraji Vysočina.

Místo události: Bezručova 1580/7,Jihlava

  • Líbil se vám článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů...

  • Mohlo by vás dále zajímat

    Jak poznat podvodníky, napoví seniorům divadelní představení v pěti městech Vysočiny

    12.08.2019
    Na stále častější případy podvodů a klamání seniorů reagovala Jihlava divadelní hrou. Pro tuto část populace...

    FOTO: "Dej Bůh štěstí tomu domu". Na klenbě řemeslníky překvapily barokní malby

    07.08.2019
    Na klenby krytého dvora u domu v ulici Matky Boží v centru Jihlavy někdo před dvou sty lety namaloval...

    FOTO: Nová školka nespotřebovává téměř žádnou energii. A děti v ní mohou být i přes noc

    25.07.2019
    Jihlava je prvním městem v Kraji Vysočina, které otevře mateřskou školu s nepřetržitým provozem. Ta navíc...

    Zavlažovací chodník v Jihlavě svede dešťovou vodu ke kořenům stromů

    22.07.2019
    Narůstající sucho nutí i města zamýšlet se nad hospodařením s vodou. A tak zatímco třeba v Brně vyhlašují...

    FOTO: Stoletá vila je už dva roky opuštěná. Sloužila k výuce, teď ji kraj chce prodat

    16.07.2019
    Výstavní vila z roku 1906 v širším centru krajského města Vysočiny hledá nového majitele. Hejtmanství...

    V bezpečnosti silnic vede Jihlava, nejbezpečnějším okresním městem je Tachov

    10.07.2019
    Česká pojišťovna sestavila již patnáctý Index bezpečnosti silničního provozu za rok. K tomu výročí její...