Mříž a pochozí sklo v chodníku. Radnice chystá proměnu průhledů do podzemí




/+FOTOGALERIE/ Průhledy do podzemí jsou po Prioru další "perlou" na jihlavském náměstí. Jak zjistil server JihlavaCity.cz, radnice plánuje jejich proměnu.

Průhledy z náměstí do historického podzemí? Tak to se tedy nepovedlo. Na tom se vesměs shodují městští politici, odborníci i veřejnost.

"Pařeniště je pro průhledy výstižný název. Vzhled i funkčnost pokulhává. Vadí mi i to, že jeden z nich necitlivě a zbytečně zabírá dvě parkovací místa. Tak, jak je realizováno mi to nedává smysl," uvedl pro server JihlavaCity.cz náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). 

A nyní to vypadá, že se průhledy, přezdívané "pařeniště", dočkají úprav. A to dost možná ještě do léta. 

"Dnes jsme to probírali ve vedení města a konstatovali jsme, že se to skutečně nepovedlo a že to musíme napravit. Nejpravděpodobněji se jeví, že horní průhled do podzemí zakryje kovová mříž v úrovni terénu tak, aby umožnila i přejezd auta, čili tam nebude žádné vyvýšení ani zábradlí," řekl v pondělí serveru JihlavaCity.cz náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD). 

Průhled ve spodní části náměstí by podle Výborného měl pravděpodobně být zakrytý pochozím sklem tak, jak bylo původně zamýšleno. "Pracujeme i s variantou doplnění o umělecké kování, každopádně s tím chceme něco dělat, a to rychle," dodal náměstek primátora Výborný. 

Pokud zvítězí varianta, že průhled na dolním náměstí ozdobí i umělecké kování, nebude to podle něj otázka pár týdnů. "Každopádně bych byl rád, abychom do léta alespoň s jedním z průhledů něco udělali," dodal Výborný s tím, že ve hře je i varianta horní průhled zcela zadláždit kostkami. 

"Taková varianta by vyšla do deseti tisíc korun, zase bych to ale nechtěl takhle šmahem bez rozmyslu řešit, raději připravíme několik variant," dodal náměstek Výborný.

Průhled do podzemí na dolním Masarykově náměstí by mohl být místo současného ohraničení osazen pochozím sklem přímo v chodníku. Foto: Lukáš Tichánek

Úpravy zaplatí město, reklamovat stavbu nebude
Úpravy zaplatí město ze svého rozpočtu. Zatím však není jasné, na kolik úpravy vyjdou. "Průhledy byly dotované jako součást projektu revitalizace hradebního parkánu a ani ta náprava by neměla být tak drahá," odpověděl Výborný na otázku, co to bude stát. 

Pro reklamaci průhledů pro nefunkčnost je třeba člen komise rozvoje města Miroslav Tomanec (Fórum Jihlava). "Nefunkčnost průhledů je zcela zjevná a podpořena řadou svědectví a vyjádření. A úřad namísto toho aby nápravu neprodleně učinil s těmi, kdo to způsobili, tak to řeší místo nich a za peníze daňových poplatníků. Namísto peněz těch kdo to způsobil, tedy projektanta a dodavatele," nelíbí se Tomancovi.

Reklamace díla kvůli nefunkčnosti by však podle náměstka Výborného neměla smysl. "Nikdo tam nepochybil, byl to souhrn záležitostí, kdy se k tomu postupně různé strany vyjadřovaly a výsledek byl takový, který snad ani nikdo nechtěl," dodal. 

Faktem zůstává, že betonové šachty neplní hlavní účel - podívanou do historického podzemí vykutaného středověkými havíři. A to nebudou plnit ani po úpravě jejich vzhledu.

"Moje představa byla, že když se podívám dolů, uvidím vykutanou skálu a pohled do staré, historické chodby přes sklo v chodníku," lituje výsledku projektu architekt a radní za ODS David Beke.

"Je to strašný. Byl jsem při zadání, účastnili jsme se výběrového řízení a představoval jsem si to jinak. Zadáním bylo zprůhlednění historických chodeb a ten současný stav není dobrý," uvedl další architekt a městský zastupitel, zvolený jako nestraník za KDU-ČSL  Martin Laštovička.

Památkáři se změnami souhlasili, nechtěli stavbu zastavovat

Jihlavští památkáři stavbu "posvětili" už v roce 2012, kdy rozhodovali o schválení na základě původního projektu. Ten však byl v průběhu stavby pozměněn do současné podoby. 

"K této akci je vydané závazné stanovisko památkové péče z 6. června 2012, drobné úpravy projektu byly dohodnuty průběžně na kontrolních dnech," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. 

"Úpravy si vyžádala z hlediska bezpečnosti a údržby správa podzemí," řekl k postupné změně projektu vedoucí úřadu územního plánování Tomáš Lakomý. 

"Vyhodnotili jsme to, že změny nejsou tak dramatické, abychom stavbu v půlce zastavili. Nejsem z toho úplně nadšený, přiznám se že jsem z toho zklamaný, čekal jsem od toho projektu víc, skoro nic v průhledech není vidět. Ale mělo to nějaký vývoj a ten nebyl tak dramatický, aby byl důvod stavbu zastavovat," dodal Lakomý. 

Průhled do podzemí vznikl v místech vytipovaných správou podzemí, kde už pod povrchem byly betonové šachty. Ty byly podle mluvčího radnice Tulise vybudované už v 60. letech 20. století. 

Smyslem jejich odkrytí paradoxně bylo upozornit lidi na historii města."Tam šlo právě o to, využít stávající betonové šachty. Kutat nový průhled do původní středověké šachty by bylo výrazně složitější a nákladnější," dodal Lakomý. 


Autor: Michal Kolařík



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!