Nejtěžší bylo naučit lidi kupovat ryby, říká majitel nejstarší jihlavské rybárny



  28.03.2016

Když se naskytla možnost krámku ve Věžní ulici, Radim Meran neváhal a zřídil si zde malou rybárnu. Ze začátku sice lidé nakupovali ryby skoro jen na Vánoce, postupem času se však zájem zvyšoval.

„Od mládí jsem rád rybařil,“ říká o sobě majitel malé rybárny u jediné dochované jihlavské městské brány Radim Meran. Když se pak před šestnácti lety naskytla možnost v domě ve Věžní ulici zřídit krámek s rybami, neváhal. Dům patřil švagrovi, výběr místa na pronájem tedy nebylo třeba řešit. Důležitější bylo naučit Jihlaváky ryby kupovat.

„Začátky byly těžké. Trvalo několik let, než si lidé zvykli nakupovat ryby častěji než na Vánoce,“ přiznává Meran. Dříve dávali lidé přednost rybám mraženým a známému filé, dnes je však znát rostoucí zájem celkově o čerstvé potraviny. 

Mimo tradičního kapra a známého lososa zákazníci objevují další skoro zapomenutý druh, pstruha říčního. „V posledních letech je čím dál oblíbenější,“ dodal Meran s tím, že stále častěji se tak i sami rybáři věnují obnově jeho chovu.

Obchod vedou manželé Meranovi sami, jen na svátky přijímají pár brigádníků. Vystačí si většinou s dalšími členy rodiny nebo poprosí pár známých. Jak si asi dovedete představit, není to lehká práce.

Začínali jen s prodejen živých a chlazených ryb, později z nutnosti přidali také doplňkový prodej, jako osvědčené rybí konzervy, koření nebo třeba uzené ryby. Na otázku, kolik ryb přibližně prodají během vánočního šílenství reaguje bez rozmýšlení: 

„To vám nikdo přesně neřekne, kolik je to na kila,“ a s úsměvem dodává, „aby konkurenti nezáviděli.“

Přibližně před sedmi lety otevřeli v prodejně ještě obědový bufet, rybí formu rychlého občerstvení. Rybí polévku nebo škvarky si můžete odnést taky rovnou z ulice, skrze prodejní okénko.

V časech, kdy ještě fungovala tržnice u hradeb - dnešní Park Gustava Mahlera, mívala rybárna svůj stánek i tam. Postupem času, jak se pozornost nakupujících přesouvala více do centra a na ulici Hradební, rybárna U Brány už se nezapojuje do okolních aktivit. 

„Je znát, že v této části města ruch utichl, odehrává se to všechno až na náměstí, a to už je pro nás daleko,“ posteskl si Meran. Přesto dodává, že situace v jejich obchodě je rok od roku lepší, lidé si už na jihlavskou rybárnu zvykli a Meranovi zatím o odchodu na penzi nepřemýšlejí.




Autor: Lenka Jirků


Kde nejvíc frčí Citykarta