Ze 600 let starého Holova mlýna u Jihlavy je restaurace. Doplout tam jde i kánoí



   Jihlava
  30. 07. 2016

Na loďce, na kole, v autě či po svých. Tolika způsoby se dá dostat z Jihlavy do Malého Beranova, kde stojí Holův mlýn ze 14. století. Útulnou restauraci se zahrádkou a grilem zde zřídil šestadvacetiletý Jaroslav Veselý, syn dlouhodobých majitelů.

Nahoře se bydlí a dole se hostí. V sobotu 16. července byla otevřena restaurace Holův mlýn. Ta sídlí v místě bývalého stejnojmenného mlýna v Malém Beranově, který zde stojí přes šest set let.

Rozjet podnik hned vedle vytížené cyklostezky Jihlava - Raab se rozhodl šestadvacetiletý Jaroslav Veselý. “Strávil jsem tady mnoho času, rodiče nahoře stále bydlí,” začal mladý podnikatel s vyprávěním. Že se člověk ocitl v domácím prostředí potvrzuje i jezevčice Nela vítající návštěvníky ze stínu zdejšího dubu.

“Než se to zde začalo opravovat, zajímal jsem se o historii mlýna a zjistil jsem, že o ní náhodou dělal můj kamarád do školy diplomovou práci,” pokračoval Veselý.

V dokumentu je zmíněno, že první záznam o mlýnu pochází z roku 1368. Tehdy jej prodávala neznámému majiteli vdova po mlynáři Otlinusovi, Margareta. Tehdy se mu ještě říkalo německy Holhmühle.

Mlýn byl poté obnoven až roku 1556 bratry Segesschmidtovými. Ti tenkrát museli z provozu odvádět daň třicet grošů ročně starostovi a radním města Jihlavy. V roce 1580 koupil mlýn Bart Holý se svojí manželkou Evou.

Historie mlýnu ale není opředena jen mletím mouky. První hostinec zde byl už v roce 1909. Z mlynářské historie se do této doby dochovala stále funkční 37kW vodní turbína a důlní čerpadlo, kterým byla tlačena voda ze studní do statku v Henčově.

“Já si pamatuji, že býval hostinec naproti přes silnici,” ukázal k chalupě naproti mostu Veselý. “To už je ale doba, kdy byla naposled v provozu,” doplnil.

V dnešních dnech zůstává v mlýně kromě původních klenutých stropů také dobře zachovalá vodní turbína. Veselý ale hodlá využít spíše malé vnitřní nádrže v sousední místnosti. “Přes zimu jí napustím a budu v ní chovat ryby,” prozradil Veselý.

Moderní zábava na historické půdě

Jaroslav Veselý má vystudovanou hotelovou školu. Ve své restauraci ale zvládá všechny úkony, od sekání dřeva, po obsluhu hostů. Hlavní roli zde ale má jako kuchař. “V létě vařím jenom venku na grilu. Tady je v podstatě celá moje kuchyně,” vysvětlil.

Kamenný gril stojí hned za vstupní brankou. Místo něj zde podle Veselého bývala prádelna. “Hodlám na zahrádce udělat i menší pódium. Kapela se při otevíračce osvědčila,” doplnil Veselý.

Restauraci mladý kuchař otevřel s velkými plány. “Zatím je otevřená jenom o víkendu, ale už přemýšlím dopředu. Možná by zde jednou mohl být penzion s wellness nebo bych mohl do rybníčka za řekou vysadit pstruhy a nechat hosty, ať si jídlo chytnout sami a já jim ho jen uvařím,” usmál se Veselý a vážně pokývnul, že se ho hosté na přespání už poptávali.

Na tradiční jídla a grilovaná masa se dá do restaurace Holův mlýn zajít vždy o víkendu, a to od pátku do neděle. Otevřeno je od ranních 10 hodin, do večerních 20 hodin a déle.




Autor: Aneta Hrdličková